Tedavi infertilitenin nedeni, süresi ve kadının yaşına göre şekillendirilir.
Bazen medikal tedavi ile iyileşme sağlanabilirken bazı durumlarda ovülasyon indüksiyonu (yumurtlatma tedavisi), intrauterin inseminasyon ( IUI-aşılama) veya tüpbebek ( IVF) uygulanması gerekebilir. Varsa endokrin hastalıklar tedavi edilmelidir. Hiperprolaktinemi, hipo veya hipertiroidi, obesite gebe kalmayı zorlaştırabilen problemlere örnektir. Düzenli yumurtlayamadığı için gebe kalamayan polikistik overli bir kadın bazen kilosunun %5’ini vererek yumurtlamaya başlayabilir.
Cerrahi yolla düzeltilebilecek bir sorun varsa uygun olan operasyon yapılmalıdır. Bunlara myomlar, polipler, rahim içi veya rahim ağzının yapışıklıkları örnek gösterilebilir. Ancak her myom ve polip ameliyat edilmelidir diye bir kural yoktur. Gereksiz yapılan ameliyatlar yarardan çok zarar verir. Açık ameliyatlar yerine laparoskopi ve histeroskopi tercih edilir.
Yumurtlama problemleri bazı ilaçlarla çözülebilir. İlk aşamada haplar kullanılır (Klomifen sitrat, Letrozole). Gerektiğinde iğne şeklinde uygulanan gonadotropinlere geçilir.
Uygun çiftlerde aşılama denenebilir. Daha basit yöntemlerle gebelik elde edilemediğinde tüp bebek uygulanır. Bütün bu yöntemlerle ilgili daha detaylı bilgiyi ilgili başlıklar altında bulabilirsiniz.
Amaç en basit yöntemi kullanarak, makul bir sürede sağlıklı bir doğum gerçekleştirmektir. Diğer yandan anlamlı bir olasılık sunmayan tedavi yöntemleri ile zaman harcanmaması gerekir. Örneğin, çalışmalar 40 yaşındaki kadınlarda yapılan aşılama tedavileri ile sonuç alma olasılığının %1 kadar düşük olduğunu gösteriyor. Böyle bir tabloda kaybedilen zaman geri dönüşü olmayan kayıplara neden olabilir.
Hangi yöntemin seçileceğine karar verilirken aşağıdaki kriterler göz önüne alınır:
– İnfertilitenin nedeni
– İnfertilitenin süresi
– Kadının yaşı
– Kadının yumurtalık zenginliği
– Daha önce denenmiş olan yöntemler ve sayısı