Gebelik ve Tiroid Hastalıkları

Tiroid hastalıkları üreme çağındaki kadınlarda polikistik over sendromundan sonra en sık görülen hormonal sorundur. Tiroid bezinin büyümesi guatr, normalden fazla tiroid hormonu salgılanması hipertiroidi, az hormon salgılaması hipotiroidi olarak isimlendirilir.

Hipotiroidi halsizlik, hafıza bozukluğu, kuru saç ve cilt, soğuğa intolerans,kabızlık,kilo artışı, depreyon kas ağrısı gibi belirtiler verir. Ağır vakalarda adet düzensizlikleri olur. Aşırı kanamalar olabildiği gibi nadiren adet görememe de olabilir. Hipotiroidiye bağlı yumurtlama bozuklukları kısırlığa neden olabilir. Ancak karşımıza kısırlığın esas nedeni olarak çok nadir çıkar.

Anne karnında gelişen fetus özellikle ilk 3 ayda kendi tiroid bezi yeterli çalışmadığı için annenin tiroid hormonlarına ihtiyaç duyar . Genellikle iyot eksikliğine bağlı olarak görülen hipotiroidi gerekli ilaçlar verilmediğinde bebeğin nörolojik gelişimini etkileyip zeka geriliğine neden olur. Erken doğum, gelişme geriliği, bebeğinin eşinin erken ayrılması, gebelik zehirlenmesi, bebek ölümleri riskleri artar.

Hipertiroidi halsizlik, sıcağa karşı intolerans, çarpıntı, nefes darlığı, sinirlilik, kilo kaybı ile kendini gösterir. Gebelerde kusmalara neden olabilir. Adetler genellikle düzenlidir , miktarı biraz azalır. Yumurtlayamama ve buna bağlı kısırlık şiddetli hipertiroidilerde görülebilir.

Gebelikte hipertiroidinin teşhisi semptomlar benzediği için zor olabilir. Kilo artışı olmayan, dinlenme anında kalp çarpıntısı olan, çok kusan gebelerde hipertiroidiyi ekarte etmek gerekir. Tedavi edilmezse bebek ölümü, gebelik zehirlenmesi, gelişme geriliği riskleri artar.

Her iki durumda da ilaçlarla tedavi yapılır. Hipertiroidi tedavisi alan bir gebede ilaç tedavisi yetersiz kaldığında radyoaktif iyot verilemeyeceğinden ameliyat gerekir. Hipotiroidi nedeniyle tedavi gören kadınların %85’inde gebelik esnasında ilaç miktarının arttırılması gerekir.